29 Eylül 2012 Cumartesi

DONDURMALI İRMİK HELVASI


İrmik helvasını bir süre önce bir de bu şekilde denedim.İçine bir güzel maraş dondurması koyup üzerine de çikolata sos dökerek onu iyice kalori bombardımanı yaptım =)
 


Kabul ediyorum çikolata sos artık fazla kaçtı illa süslemek isterseniz tarçın ya da antep fıstığı gibi daha masum şeyler kullanabilirsiniz.
 
Nasıl yaptığıma gelince irmik helvamın tarifini daha önceden hatta bloğumun ilk yayınında burada vermiştim.Şimdilik yapılış aşamalarının da fotoğraflarını eklemek istedim.

 
 
Helvanızı yaptıktan sonra biraz ılıması servise hazırlamanız için yeterli.Önce küçük bir kasenin içini streç film ile kaplayıp uçlarını dışarıda bırakın ve içine irmik helvasını koyup ortasını çukurlaştırarak dondurmanızı da buraya yerleştirin ve dondurmanın da üstüne tekrar irmik helvası koyarak iyice bastırıp düzeltin ve kasenizi bir tabağa ters çevirin.Streç film bu aşamada helvayı kaseye yapışmadan rahatlıkla tabağa almanızı sağlayacaktır.Sonra da süsleyip hemen servis yapın yoksa benimkisi gibi birazcık bekletseniz bile dondurma helvanın arasından kaçak yapıverecektir...

27 Eylül 2012 Perşembe

TAVADA PANGA FİLETO

Hafta sonu denediğimiz bir şeyden bahsetmek istedim bugün.Daha önce Mine Ablam'da sıklıkla yediğimiz ve çok beğendiğimiz bu balığı bir de kendimiz alıp denedik.
 
Balık Panga Balığı...Vietnam'dan ithal ediliyor, fileto olarak hazırlanmış vaziyette donmuş ürünler bölümünde Metro Market'lerde satılıyor.Tamamen kılçığından ayıklanmış bu balığı evde kendimiz bir sos hazırlayıp yağda kızartıp börek misali yiyoruz.Balık yağsız bir balık olduğundan tavada kızartınca lezzeti dengeliyor kendini ve gayet pratik bir yemek oluyor.Merak edenler için tarifim...
 
 
 
Malzemeler:
  • Panga balığı (Kişi başı bir fileto yeterli oluyor özellikle de yanında çorba gibi yardımcı bir yemek varsa)
  • Kızartmak için bol sıvı yağ
  • Bulamak için un
Sos malzemeleri:
Verdiğim sos ölçüleri 5-6 panga fileto için rahatlıkla yeterli gelecektir.
  • 1 su bardağı un
  • 1 şişe sade soda
  • 1 yumurta
  • Tuz
  •  
 
Yapılışı: Öncelikle buzluktaki balığınızı önceden dışarı çıkartmış ve çözdürmüş olmanız gerekiyor.Daha sonra sos malzemelerimizi karıştırarak bulamaç kıvamındaki sosumuzu hazırlayalım ve ayrıca bir tabağımıza da sade un hazırlayalım.Balıklarımızı önce sade una sonra hazırladığımız sosa en sonunda da tekrar sade una bulayıp bol yağda iyice kızarana kadar kızartalım.Afiyet olsun...

15 Eylül 2012 Cumartesi

FIRINDA IZGARA ÇİPURA

Balığı fırının ızgara telinde pişirmeyi deneyen var mı? Biz geçtiğimiz hafta sonu denedik güzel de oldu.Daha önceden burada balığı poşette buğulama gibi pişirerek yapılan bir tarif vermiştim.Bir de balığı ızgara havasında yemek istedik ve ızgara makinemiz olmayınca bu yöntemi denedik.
 
 
Edindiğim tecrübeyi şu şekilde paylaşabilirim ki kızartmaya göre çok daha az koku çıkıyor fakat poşette pişirmeye göre biraz daha kokulu ve kirletici bir işlem oluyor ama lezzeti gayet yerinde oluyor.Zaten çipurayı kızartma düşünemiyorum çünkü bu güzelim balık en çok buğulama ya da ızgara yapılmayı hak ediyor bence.Peki nasıl yaptık biraz onu anlatayım.
 
Yapılışı: Balıkçıda temizlettiğimiz çipuralarımızı bir güzel yıkadık ve hem içini hem de dışını fırça yardımıyla yağlayıp ardından tuzladık ve önceden ısıttığımız 180 derecelik fırınımızın sadece üst ızgara ayarını çalıştırarak balıklarımızı fırın telinin üzerine yerleştirdik.Telin altına da içine çok az su koyduğumuz tepsimizi yerleştirdik.Böylece akan yağ ve balık suyu fırınımızı mahvetmemiş oldu.
 
 
 
Balıklarımızın üzeri iyice kızarınca öbür yüzünü çevirip bir de bu yüzünü pişirdik ve sıcak sıcak servisimizi yaptık.Yanına da bir mercimek çorbası, bol yeşillik ve domatesli soğan salatası ayarladım.Sadece son şunu belirtmek isterim balığınız ızgaraya çok az yapışabilir ama önemli bir zayiat olmaz afiyet olsun =)

10 Eylül 2012 Pazartesi

DOMATES KONSERVESİ

Uzun aralar vererek yazdığım tariflerime bu sefer sıcak sıcak bir yayınla devam etmek istedim.Domates mevsimi kapanmadan kirpi ile birlikte konservelerimizi nihayet yaptık ve geriye sizinle paylaşmak kaldı.İşte bizim konserve maceramız...
 
 
Eğer sebze hali yakınınızda ise domateslerinizi halden almanızı tavsiye ederek başlayabilirim sanırım.Pazar fiyatı ile karşılaştırdığımızda neredeyse yarı fiyatına alabilirsiniz domatesleri ve yine halden almayı düşünenlere bir tavsiye kirpi hale gidip domatesleri alıp eve döndüğünde daha sabah ezanı okunmamıştı =) Evet erkenden gidip gönlünüze göre domates seçebilirsiniz...Halde kasa ile satılıyor domatesler ve bizim aldığımız kasa 9-10 kilo civarındaydı.Sonuçta alınan 2 kasa yani 18-20 kilo civarı çanakkale domatesinden 12 kiloya yakın konserve çıkardık.

İşte lafı çok uzatmadan cumartesi günümüzün ürünleri ve domates konservemizin yapılış aşamaları...
 
Öncelikle ihtiyaca göre farklı gramajlarda ayarlanmış konserve kavanozlarımızı bir güzel yıkayıp kuruladık ve masamızın üzerine dizip hazır bir şekilde beklettik.

 
 
Ardından yıkayıp setimizin üzerine yığdığımız domateslerin kabuklarını bir güzel soyduk.Eğer domateslerinizin kabukları zor soyuluyorsa domateslerinizi önce sıcak suyun içinde bekletip daha sonra kolaylıkla soyabilirsiniz bizim bu aşamaya ihtiyacımız kalmadı.
 
Daha sonra kabuklarını soyduğumuz domateslerimizi küp küp doğradık.
 
 
 
Ve kaynatmak üzere tencerelerimize yerleştirdik.İnsanın böyle işler için büyük boy tenceresi olmayınca işte böyle parça parça yapmak zorunda kalıyor =) Olsun en azından domateslerin üç ayrı aşamasını gösterebilirim size bu fotoğraf ile...
 
En önde neredeyse olmuş domatesleri, onun arkasında daha kaynama aşamasının orta aşamalarında köpük üreten domatesleri ve onun yanında da daha yeni tencereye koyulmuş domatesleri görebilirsiniz.
 
Bu arada unutmadan domateslerinizi ocağa koyduğunuzda küçük bir tencereye de yeni alınmış kavanoz kapaklarınızı koyup kaynatmaya başlayabilirsiniz.Evet konservelerinizin tutması için bu aşama önemli hem kapaklar yeni olmalı hem de kaynayan suyun içinde olmalı.
 
Bu aşamadan sonra artık domateslerimizi alma zamanı.Üzgünüm ki size ne kadar kaynatmanız gerektiği konusunda dakika veremem.Çünkü bu tamamen domatesinizin cinsine ve suyuna bağlı.Sadece şunu söyleyebilirim domateslerin çok sulu kalmaması gerekiyor ama suyunu da tamamen çekmemesi gerekiyor...
 
En minik boy cezvemizi kullanarak hala kaynamakta olan domateslerimizden kaynar bir halde alıp kavanozlarımıza kaynar kaynar doldurmaya başladık.Kavanozun ağzına bulaşan domatesi hemen silip diğer tencereden de maşa ile aldığımız kaynar kapağı havlunun da yardımıyla kavanozlarımızın ağzına sıkıca kapattık ve mutfak setimizin üzerine hemen ters çevirdik.Bu aşamada önemli olan tenceremizin altını kesinlikle kapatmıyoruz domates bir yandan kaynamaya devam ediyor.Bir kavanozu doldurup hemen ağzını kapatıp ters çevirip sonra diğer kavanoza geçiyoruz.Yoksa konserveniz tutmaz benden uyarması =)Ters çevrilen kavanozları iki gün yerinden oynatmıyoruz.Eğer domatesler dışarı sızma yapmadıysa konserveniz tutmuş demektir.Artık onları oda sıcaklığında güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
 
 
 
Ha kendinize biraz daha iş çıkarmak mı istiyorsunuz.O zaman biraz da biber çıkarıp domateslerimizin bir kısmını menemenlik ayarlayabiliriz.Biz  tatlı biber kullandık bu işlem için.Önce biberlerimizin içini bir güzel temizleyip minik doğradık ve kalan doğranmış domateslerimizi de biberlerle birlikte kaynattık.
 
 
 
İşte sonuç...Yemeklik olarak kullanacağımız domatesler için 500 gr lık kavanozları kullandık.Menemen için ise 1 kg lık kavanozlarımızı tercih ettik.Çünkü bu kavanozları bir kez açtığınızda en fazla ertesi güne kadar tüketmeniz gerekli yoksa bozulurlar.O yüzden tek kullanımlık miktarınıza göre ihtiyaçlarınızı belirleyip kavanoz boylarınızı ayarlayabilirsiniz.
 
Aslında 1 kg lık menemenlik domateslerden 1 tane daha vardı ama burada yok çünkü biz onu hemen pişirip yedik.Bir bakalım değil mi nasıl olmuş =)
 
 
 
 
Not: Bu kadar bilmiş bilmiş anlattığıma bakmayın ben de kirpi de ilk defa yapıyoruz aslında bu konserve işini.En büyük şansımız konserveleri yapmadan önce abla ve anne tavsiyesi alıp bu işin inceliklerinin bilgilerini dinlemek ve eşimle birlikte kafa kafaya vererek öyle işe girişmekti.Sonuçta başardık konservelerimizde akan kaçan yok hepsi tuttu...