27 Kasım 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE KAVURMASI

Geçtiğimiz hafta sonu arkadaşlarımız misafirimizdi. Zeytinyağlı taze fasülye kavurmasını da o zaman denemiştim.Aslında bu kavurmayı anneciğim yumurtalı,domatesli yapar ve sıcak bir şekilde servis eder.Ben ise gelenlerin yakın arkadaşım olmasına güvenerekten de  biraz içerik değişikliği yaptım ve soğuk zeytinyağlı olarak bu lezzete menümde yer verdim.


 
 
Ayrıca unutmadan ekleyeyim malzemelerden soğan çıkartılıp bu tarif yoğurtlu da yapılabiliyor ve duyduğuma göre yoğurtlu versiyonu gayet lezzetli oluyor.Bir gün onu da denemeyi düşünüyorum ama şimdilik işte benim zeytinyağlı taze fasülye kavurmam...
 
 
Verdiğim ölçüler ile sadece yukarıdaki tabak kadar kavurma çıkıyor.Ben 4 kişi için yapmıştım, biraz da çeşidim çok olunca yetti de arttı bile.
 
Malzemeler:
  • Yarım kilo taze fasülye
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • Konserve mısır
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
Yapılışı: Taze fasülyemizi yıkayıp yan kılçıkları ile birlikte baş kısımlarını ayıklayalım ve küçük küçük doğrayalım.Kuru soğanı çok minik olmayacak şekilde doğrayalım ve zeytinyağında kavuralım.Kavrulan soğanların üzerine doğranmış fasülyelerimizi, tuzumuzu ve şekerimizi ekleyip tenceremizin ağzını kapatalım ve ara ara karıştırarak fasülyelerimizin kendi suyu ile kavrulmalarını sağlayalım.Fasülyelerinizin cinsi çok sert değilse ekstra suya ihtiyacınız olmadan fasülyelerinizi kavurabilirsiniz.Aksi durumda çok az su ekleyebilirsiniz.
 
Fasülyelerimiz kavrulunca tamamen soğumasını bekleyelim ve soğuyunca dilediğimiz kadar konserve mısır ve 4-5 tane ince doğranmış kornişon turşumuz ile karıştırarak buzdolabında iyice soğumasını bekleyip servis edelim.

23 Kasım 2012 Cuma

FIRINDA SEBZELİ ÇİNEKOP

İşte dün akşamki balık keyfimiz...Haftayı balıksız geçirmek istemediğimiz için işten eve gelince eşimle apar topar hazırlayıp attık çinekopları fırına.Biraz da sebzelerle karıştırdık gayet güzel oldu balıklarımız.
 
 
 
 
Gerçi yemesi oldukça zahmetli bir balık hem küçük hem de bol kılçıklı olduğu için ama akşamımızı renklendirmeye yetti.Hem de doğmamış bebikimiz de ilk defa çinekop balığını tatmış oldu.Ama tahminimce pek hoşlanmadı ki her akşam karnımda akrobatik hareketler yapan oğluşum dün akşamı bir kaç pıtırcıkla geçirdi =)
 
Tarifime gelince malzemeler 2 kişi için, siz kişi sayısına göre çoğaltabilirsiniz.Ben kişi başı 4 adet çinekop düşünerek toplamda 8 adet pişirmiş oldum.
 
Malzemeler:
  • 8 adet çinekop
  • 1-2 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • Biraz tereyağı
  •  
 
Yapılışı:Fırın tepsimizi yağlayalım.Halka doğranmış soğanımızı tepsiye yayalım.Üzerine ayıklanıp yıkanmış ve suyu süzülmüş çinekoplarımızın içini biraz tuzlayarak dizelim.Balıklarımızın kenarlarına ve üzerine de halka doğranmış domateslerimizi ve patateslerimizi dizelim.Bütün malzemelerimizi dizdikten sonra üzerlerine ince bir şekilde zeytinyağı gezdirip tuz ve karabiber serpelim.En son balıklarımızın üzerine bıçağın ucu ile biraz biraz tereyağı bırakalım ve 170 derecelik fırınımızda patateslerimiz yumuşayana kadar pişirelim.

19 Kasım 2012 Pazartesi

KIYMALI KREP DÜRÜM

Ama bu maydanoz bana yetmezki =))) Dürüm için kıyma kavururken baktım kirpi yetiştirdiği maydanozu getirmiş mutfak masasının üzerine koymuş.Organik maydanoz yetiştirmiş bizim için.Ben de tadımlık da olsa kullanıverdim bu sevimli maydanozu =)
 
 
Kirpiyle en güzel hafta sonu keyiflerimizden bir tanesi kıymalı krep dürüm...Evdeysek ve canımız şöyle keyifli bir şeyler yemek istiyorsa hemen bunu yapar bir güzel keyifle tüketiriz.Eti kıyma olarak yemeyi seven ben ile krepe bayılan kirpinin lezzetini birleştirerekten böyle bir lezzet oluşturduk ve gayet de memnun kaldık.Arada krep dürüm günleri düzenliyoruz =)
 
 
 
 
 
Verdiğim ölçüler ile normal boy krep tavasında 8-9 adet krep oluşturup ona göre iç hazırlayabiliyorsunuz.
 
Malzemeler:
 
Krep için:
  • 2 su bardağı un
  • 4 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz (tepeleme olmasın)
  • 1 tutam toz şeker
  • Çok az sıvıyağ
 
Kıyma Kavurması için:
  • 1 büyük kuru soğan
  • 3 adet sivri biber
  • Yarım kilo kıyma
  • Bir tutam maydanoz
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı:Öncelikle kıymamızı kavuralım.Sıvı yağımızda yarım ay şeklinde doğradığımız soğanımızı biraz kavurup sonra minik doğranmış biberlerimizi ekleyerek tamamen kavuralım.Salçamızı ve kıymamızı da ekleyip arada karıştırarak tavamızın ağzı kapalı bir şekilde kıymamızı iyice pişirelim.Kıymalar da pişince artık ocağımızın altını kapatıp doğranmış maydanozlarımızı ekleyelim ve ağzı kapalı bir şekilde kavurmamızı dinlenmeye bırakalım.
 
 
Arkasından kreplerimizi hazırlayalım.Bütün krep malzemelerini karıştıralım ve teflon tavamıza bir kepçe dökerek önlü arkalı pişirelim.
 
 
Krep ve kıymalarımız hazır.Domates,kızarmış patates ve maydanoz eşliğinde kıymamızı kreplerimize sarıp afiyetle tüketebiliriz.
 

 
Bu arada son bir not...Ben patateslerimi actifry ile kızartıyorum hani şu bir kaşık yağ ile patates kızartması hesabı.Gayet memnunum kendisinden alacaklara tavsiye edebilirim.Hem kızartmanın başında beklemiyorum hem az yağ kullandığım için artık yağ oluşumu olmuyor ve hafif bir kızartmayla da daha eksik kalori alıyorum =)
 

10 Kasım 2012 Cumartesi

YALANCI GÖZLEME

Ata'mızı kaybettiğimiz bu günde yayınıma geçmeden önce hemen küçük bir mesaj vermek istiyorum.Bugün saat 9.05 de Maltepe-Kadıköy sahil yolunda trafik bir iki kişinin dışında maalesef durmadı.Ama Bağdat caddesinde trafik tamamen durmuş iş arkadaşımdan aldığım bilgiye göre.Bağdat Caddesi'nden yukarı tarafta kalanlar çok mu duyarsızlaştınız bilemedim ama her gün trafikte saatlerce beklemek zorunda kaldığımızı düşünürsek 1 dk. mızı Atamız için ayırmak bu kadar da zor olmasa gerek diye düşünüyorum.Atatürk sevgisini çocuklarımıza daha onlar çok minikken vermek ve bu ülkenin kurtuluş mücadelesini her zaman anlatmak zorunda olduğumuzu ve bu sevginin onlar daha küçücükken kalplerine düşmesi gerektiğine inanıyorum, Atamızı saygıyla anıyorum.

Bugünkü yayınımıza gelecek olursa, cumartesi çalıştığımız için iş yerinde en azından kahvaltı yaparaktan günü keyiflendirme çabalarına devam ediyoruz biz.Geçen haftalardan birinde kahvaltı için yalancı gözleme yapmıştım.İşe gelmeden önce hemencecik 10 dk içerisinde hazırlayıp getirmiştim börekleri.Aylin'de bu hafta tava böreği yapmıştı bize.Önce onu yayınlamak isterim.Daha önceden bu pratik böreğin tarifini burada vermiştim yine.

 
Bu da benim yalancı gözlemem =) Şipşak hemen hazır kirpi çok seviyor bu böreği.İç malzemesi olarak dilediğiniz içi kullanabilirsiniz.Ben burada ne kadar patates kullanmış olsam da en çok peynirlisini beğenirim.
 

Yapılışı: Yufkamızı açık bir şekilde setimizin üzerine serelim.Fotoğraftaki gibi bir tarafını katlayıp üzerine iç malzememizi yerleştirelim.Sonra yine fotoğraflardaki sırayla yufkamızı kapatalım.Yufkanın uç kısımlarına açılmasın diye fırça ile su sürebilirsiniz.Daha sonra da biraz sıvı yağ döktüğümüz teflon tavamızda yufkalarımızın iki yüzünü de sırayla pişirelim.
 
 
 
 

7 Kasım 2012 Çarşamba

MISIR

Yağmurlu ve karanlık bir İstanbul günü...Günümü aydınlatan en güzel şeylerden birisi ise miniğimin sabah sabah karnımda yarattığı pıtırcıklar ve henüz cılız olan hareketleri.5 gün önce ilk kez annesine hareketini hissettiren bebişim nihayet günler sonunda tekrardan arka arkaya ufacık tekmelerini pıtırdataraktan bu soğuk sabahı umursamamamı sağladı =)
 
Bloğuma şöyle bir baktımda bu arada yine arayı uzatmışım o yüzden kısa süre önce yine kirpi ile yaptığımız küçük bir şeyden bahsetmek istedim.Salatalarda mısıra bayılan fakat konserve mısır kullanmaktan gına gelmiş bir çift olaraktan pazardan aldığımız mısırları hazırlayıp buzluğumuzda depoladık.Şanssızlık mısırlarımızın cinsi biraz sert çıktı biz de onları salatalar yerine mısır çorbasında kullanmak üzere poşetleyerek buzluğumuza yerleştirdik.
 
 
Öncelikle mısırları yıkayıp ortadan ikiye bölüp bir güzel düdüklüde haşladım.Ardından fotoğrafta gösterdiğim gibi tanelerine ayırdık.
 
 
Birbirine bitişik olan mısırları iyice ayırarak kilitli buzdolabına yerleştirdim.Mısır çorbası için yeteri kadar depo oluştu sanırım.Artık salatalarda da konserveye devam ne yapalım =)