Uzun aralar vererek yazdığım tariflerime bu sefer sıcak sıcak bir yayınla devam etmek istedim.Domates mevsimi kapanmadan kirpi ile birlikte konservelerimizi nihayet yaptık ve geriye sizinle paylaşmak kaldı.İşte bizim konserve maceramız...
Eğer sebze hali yakınınızda ise domateslerinizi halden almanızı tavsiye ederek başlayabilirim sanırım.Pazar fiyatı ile karşılaştırdığımızda neredeyse yarı fiyatına alabilirsiniz domatesleri ve yine halden almayı düşünenlere bir tavsiye kirpi hale gidip domatesleri alıp eve döndüğünde daha sabah ezanı okunmamıştı =) Evet erkenden gidip gönlünüze göre domates seçebilirsiniz...Halde kasa ile satılıyor domatesler ve bizim aldığımız kasa 9-10 kilo civarındaydı.Sonuçta alınan 2 kasa yani 18-20 kilo civarı çanakkale domatesinden 12 kiloya yakın konserve çıkardık.
İşte lafı çok uzatmadan cumartesi günümüzün ürünleri ve domates konservemizin yapılış aşamaları...
Öncelikle ihtiyaca göre farklı gramajlarda ayarlanmış konserve kavanozlarımızı bir güzel yıkayıp kuruladık ve masamızın üzerine dizip hazır bir şekilde beklettik.
Ardından yıkayıp setimizin üzerine yığdığımız domateslerin kabuklarını bir güzel soyduk.Eğer domateslerinizin kabukları zor soyuluyorsa domateslerinizi önce sıcak suyun içinde bekletip daha sonra kolaylıkla soyabilirsiniz bizim bu aşamaya ihtiyacımız kalmadı.
Daha sonra kabuklarını soyduğumuz domateslerimizi küp küp doğradık.
Ve kaynatmak üzere tencerelerimize yerleştirdik.İnsanın böyle işler için büyük boy tenceresi olmayınca işte böyle parça parça yapmak zorunda kalıyor =) Olsun en azından domateslerin üç ayrı aşamasını gösterebilirim size bu fotoğraf ile...
En önde neredeyse olmuş domatesleri, onun arkasında daha kaynama aşamasının orta aşamalarında köpük üreten domatesleri ve onun yanında da daha yeni tencereye koyulmuş domatesleri görebilirsiniz.
Bu arada unutmadan domateslerinizi ocağa koyduğunuzda küçük bir tencereye de yeni alınmış kavanoz kapaklarınızı koyup kaynatmaya başlayabilirsiniz.Evet konservelerinizin tutması için bu aşama önemli hem kapaklar yeni olmalı hem de kaynayan suyun içinde olmalı.
Bu aşamadan sonra artık domateslerimizi alma zamanı.Üzgünüm ki size ne kadar kaynatmanız gerektiği konusunda dakika veremem.Çünkü bu tamamen domatesinizin cinsine ve suyuna bağlı.Sadece şunu söyleyebilirim domateslerin çok sulu kalmaması gerekiyor ama suyunu da tamamen çekmemesi gerekiyor...
En minik boy cezvemizi kullanarak hala kaynamakta olan domateslerimizden kaynar bir halde alıp kavanozlarımıza kaynar kaynar doldurmaya başladık.Kavanozun ağzına bulaşan domatesi hemen silip diğer tencereden de maşa ile aldığımız kaynar kapağı havlunun da yardımıyla kavanozlarımızın ağzına sıkıca kapattık ve mutfak setimizin üzerine hemen ters çevirdik.Bu aşamada önemli olan tenceremizin altını kesinlikle kapatmıyoruz domates bir yandan kaynamaya devam ediyor.Bir kavanozu doldurup hemen ağzını kapatıp ters çevirip sonra diğer kavanoza geçiyoruz.Yoksa konserveniz tutmaz benden uyarması =)Ters çevrilen kavanozları iki gün yerinden oynatmıyoruz.Eğer domatesler dışarı sızma yapmadıysa konserveniz tutmuş demektir.Artık onları oda sıcaklığında güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Ha kendinize biraz daha iş çıkarmak mı istiyorsunuz.O zaman biraz da biber çıkarıp domateslerimizin bir kısmını menemenlik ayarlayabiliriz.Biz tatlı biber kullandık bu işlem için.Önce biberlerimizin içini bir güzel temizleyip minik doğradık ve kalan doğranmış domateslerimizi de biberlerle birlikte kaynattık.
İşte sonuç...Yemeklik olarak kullanacağımız domatesler için 500 gr lık kavanozları kullandık.Menemen için ise 1 kg lık kavanozlarımızı tercih ettik.Çünkü bu kavanozları bir kez açtığınızda en fazla ertesi güne kadar tüketmeniz gerekli yoksa bozulurlar.O yüzden tek kullanımlık miktarınıza göre ihtiyaçlarınızı belirleyip kavanoz boylarınızı ayarlayabilirsiniz.
Aslında 1 kg lık menemenlik domateslerden 1 tane daha vardı ama burada yok çünkü biz onu hemen pişirip yedik.Bir bakalım değil mi nasıl olmuş =)
Not: Bu kadar bilmiş bilmiş anlattığıma bakmayın ben de kirpi de ilk defa yapıyoruz aslında bu konserve işini.En büyük şansımız konserveleri yapmadan önce abla ve anne tavsiyesi alıp bu işin inceliklerinin bilgilerini dinlemek ve eşimle birlikte kafa kafaya vererek öyle işe girişmekti.Sonuçta başardık konservelerimizde akan kaçan yok hepsi tuttu...