22 Ocak 2013 Salı

TORTİLLA ESPANOLA (İSPANYOL OMLETİ)

İspanya'da bize en yakın gelen lezzetlerden bir tanesi idi İspanyol omleti.Genellikle menülerde bu lezzetin tam ismi "Tortilla Espanola" ya da "Tortilla de Patatas" isimleri ile geçiyor ve genellikle kahvaltı öğünlerinde tüketiliyor.Küçük cafelerde rahatlıkla bulabilirsiniz biz Madrid'de deneme fırsatı bulmuştuk bu omleti.
 
 
İspanyolların patatesi sevdiklerini menülerdeki seçeneklerden rahatlıkla anlayabilirsiniz.Tapas alternatiflerinde sıkça görebileceğiniz gibi sandviçlerinde ve kahvaltı öğünlerinde de vardır patates.Hatta omletli sandviçleri bile var.Yani ekmek arası omlet =) Evet ekmek arası bayıcı bir lezzet oluyor, o yüzden tavsiyem tabakta porsiyon olarak ispanyol omletini tüketmeniz.
 
 
Bizdeki omletten farklarına gelince benim ayırt edebildiğim kadarıyla öncelikle bol yumurtalı yapılıyor ve kuru soğan kullanılıyor.Ayrıca kalınlık olarak da farklı.Bizim omletlerimiz genellikle incedir burada ise bildiğiniz bir yaş pasta yüksekliğinde, bu yüzden de altlı üstlü çevrilerek pişiriliyor.Ben iki kişilik yaptığım için mecbur ince yaptım.Bu kadar laftan sonra işte tarifim...
 
Malzemeler:
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 4 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • İsteğe göre karabiber (Ben dayanamayıp kekik de ekledim)

Yapılışı: Sıvı yağda ince doğranmış soğanlarımızı kavuralım ve yine küçük doğranmış patateslerimizi ekleyerek ağzı kapalı bir şekilde pişirelim.Ayrı bir kasede 4 yumurtayı kırıp tuz ve baharatlarını ekleyip çırpalım.Pişen patatesimizi kaseye döküp bir güzel yumurta ile karıştıralım.Çok az yağladığımız tavaya bu karışımı döküp bir yüzünü pişirelim sonra bir tabak yardımı ile diğer yüzünü çevirip bir de öbür yüzünü pişirelim.Hamsi tavalarındaki mantıkla yani.Omletimiz hazır afiyet olsun... 

6 yorum:

  1. kahvaltıda güzel gider besleyici eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. bir çeşit yumurtalı patates diyebilir miyiz? :))

    YanıtlaSil
  3. Kardelen sezgin, teşekkür ederim =)

    Saçaklı, evet diyebiliriz =)

    YanıtlaSil
  4. soğansız yapıyorum, ben de çok severim :) en pratik tariflerden biri...

    YanıtlaSil
  5. Bende soğansız yaparım ve çok severiz nasılda canım çekti ellerine sağlık.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. Meslektaşım, aynen ben de omleti soğansız yaparım normalde ve çok severim.

    Mehtap Abla, inşallah bir gün sana da yaparım =) Ben de çok severim ve soğansız yapıyorum normalde.Bu ispanyollar böyle biliyormuş biz de bir deneyelim evde dedik.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil