7 Şubat 2013 Perşembe

BARCELONA_İspanya

Yaz çoktan bitti  sonbahar geçti en azından kışı geçirmeden tatilimizi bir an önce paylaşmak istedim.Yine turlara bağlı kalmadan gezmek isteyenler için bu sefer de İspanya paylaşımlarım...

 
Geçtiğimiz yaz nereye gideceğimizle ilgili eşimle sık sık karar verip sonra da sürekli değiştirdik.Sanırım İtalya'dan sonra çoğu yer tam içimize sinmedi =) İngiltere yok Orta Avrupa yok Almanya derken döndük dolaştık İspanya'ya gitmeye karar verdik.Aklım hep sıcak Avrupa ülkelerinde sanırım.Barselona ve Madrid şehirlerini içeren bir haftalık bir organizasyon yaptık.Biz bu organizasyonları yaparken bebişimizde bize bir organizasyon hazırlığındaymış ki tam da tatile çıkmamıza 4 gün kala hamile olduğumu öğrendik ve bebikimizle ilk tatilimize çıktık.
 
Otelimizi yine www.hrs.com dan, uçak rezervasyonumuzu ise İspanyol İberia Havayolları'ndan Barselona gidiş Madrid dönüş olacak şekilde yaptık.Şehir içi transferlerde yine yoğunlukta metro hattını kullanmayı tercih ettik.Barselona'daki metro yolculuğunuz için unutmadan hemen bir öneri, kesinlikle T-10 yani 10 kullanımlık toplu taşıma bileti çıkartın.Süre sınırı olmayan bu onlu bilet 3-4 günlük tatiliniz için hem ekonomik hem de çok kullanışlı olacaktır.
 
Küçük organizasyon ipucularından sonra biraz da gezilecek yerlere bakalım.Biz ilk dört günümüzü Barselona'da geçirdik.Katalanların özerk bölgesi olan Barselona'dan ve Katalan halkından gayet memnun kaldık biz.Katalanlar gayet sıcakkanlı, sempatik insanlar.Bakkal, manav hangi dükkana girerseniz girin hepsi "hola" diyerek karşılıyorlar sizi.Sonra bir bakmışsınız daha ikinci günden siz de bir mekana girdiğinizde hola der olmuşsunuz...

İşte fotoğrafta da İspanya'nın en yakışıklı ve en sempatik erkeği...
 
Aaa pardon o benim kirpimmiş yahu =)

Biz gezimizin ilk gününe hemen ünlü mimar Gaudi'nin meşhur La Sagrada Familia'sı ile başladık.Gaudi'nin muhteşem geometri bilgisinin yapıya dönüştüğü bu bazilikadan etkilenmemeniz mümkün değil.Ama maalesef Gaudi yapıyı tasarlamasına rağmen bazilika yapım aşamasında iken bir kaza sonucu hayatını kaybetmiştir.
 
Kubbe içi ve tavan detaylarına hayran kaldım...


İşte Gaudi'nin diğer yapıları:
Casa Mila
 

Casa Battlo, mimari açıdan önemli olan yapıları gündüz gezmenin yanı sıra bir de gece görüntüleriyle görmenin önemli olduğuna inanan bir tipleme olaraktan bu binayı gözden çıkarmış gece görüntüsüne vakit kalmayacağını düşünmüştüm.Ta ki kirpiyle spontane gezdiğimiz bir gece tesadüfen indiğimiz metro istasyonundan tam bu binanın önüne çıkıverene kadar =)
 
Park Guell
 
 

 
 

La Ramblas şehrin en ünlü ve en kalabalık caddesi.Ayrıca cadde üzerinde La Boqueria kapalı pazarı ve güzel bir iç avlu olan Plaça Reial var.La Boqueria da çeşit çeşit meyveleri bulmanız mümkün.
 

 
Karışık meyve tabaklarından hemen denedim ben tabi.Çünkü burada farklı meyveleri tatma şansınız da var.Aşağıdaki fotoğraftaki pitaya da bu değişik meyvelerden bir tanesi...



Baklava ve kataifi kelimeleri gayet tanıdık geliyor, sanırım arap kökenli birisinin kurduğu tezgahlardan biriydi.Hiç bu kadar büyük dilimlenmiş baklava da görmemiştim.

Yine yakın bölgede özellikle alışveriş için dolaşabileceğiniz Plaça de Catalunya ve Passeig de Gracia bulunmakta.
 
Şehrin eski bölümü olan Barrio Gotic bölgesi de yine atlanmaması gereken yerlerden.Daracık İspanyol sokaklarında mutlaka gezinmeli ve yine bu bölgede bulunan Picasso Müzesi'ni gezip çılgın ressam Picasso'nun resim hayatının aşamalarını ve enteresan değişimini incelemelisiniz.
 



 
Cansız gibi duran abla sadece para kazanmaya çalışan bir sokak sanatçısı...

 
Yolumuzu kesen sevimli bir eşkiya =)


Ayrıca yine Barrio Gotic bölgesindeki diğer bir müze Frederic Mares'i gezip İspanyol kültürüne ait eski objeleri, krallık zamanında kullanılan günlük eşyaları yakından inceleyebilirsiniz.



Aslına bakarsanız şehirde gezilmesi gereken yerler listemde tam 40 adet kalem var =) Listemi görünce kirpinin dudağı uçuklamıştı...Ben burada en önemlilerini yazmaya çalıştım.
 
Barselona'daki gidebileceğiniz başka bir bölge sahil kesimi.Şehirde boylu boyunca bir sürü plaj var ve hepsi de yeteri kadar kalabalık.Turistlerin gençlerden oluşan büyük bir bölümü de gününü plajlarda değerlendiriyor ama ben deniz keyfi yerine şehri gezmeyi tercih ettim doğrusu, yaşlanıyor muyum ne =)
 
Şehrin diğer bir bölümüne geçersek burada da Plaça Espanya ve az ilerisinde ulusal müze var.Burada yine kaçırılmaması gereken bir nokta akşamları belirli saatlerde yapılan müzikli fıskiye gösterisi.The Magic Fountain of Montjuic'i cumartesi akşamı izleme fırsatı bulduk kesinlikle eğlenceli bir gösteri.
 


Merak edenler için küçük bir video ekliyorum gösteri ile ilgili...
 


Pablo Espanyol mutlaka gezilmesi gereken başka bir yer...Sonradan bir İspanyol köyünün canlandırması olarak yapılmıştır, gezmesi gayet keyifli olmuştu.
 




Evet bir beyaz hastası olarak bu sokakta yaşamayı teklif ediyorum.Tam benlik...




Bu arada futbol meraklıları için de Barselona takımının meşhur sahası Nou Camp var.Bu ünlü stadyumu ve müzesini gezebiliyorsunuz, fakat ben de fotoğrafı yok çünkü yakınından bile geçme ihtiyacı hissetmedim =)
 
Yemekler konusuna gelince doğrusu pek bana göre değildi bu mutfak.Balık dışındaki deniz ürünlerini sevmediğim için menülerin zaten büyük bir bölümünü elemek zorunda kaldım.Bir sahil şehri olan Barcelona'da deniz ürünleri mutfaklarında önemli bir yer kaplıyor.Marketlerinde de sıklıkla karşılaşabilirsiniz deniz ürünleriyle...Eğer deniz ürünlerini seven birisi iseniz burası bu konuda bir cennet.
Bunun dışında bir de meşhur tapasları var.Sıklıkla sokaklarda tapas barlarla karşılaşabilirsiniz.Tapas dedikleri bizim mezelerimiz gibi diyebiliriz.Genellikle akşamları çeşit çeşit tapas tabakları ile atıştırma yapıyorlar ana yemekten önce.
İşte bizim karşılaştığımız ama bir kısmına dokunamadan masadan göndermek zorunda kaldığımız diğer bir kaç çeşit tapas.Soslu zeytin, midye, yine midyeli peynirli domates salatası, domuz eti....Midyeli ve domuz etli olanları geri göndermek zorunda kaldık.O yüzden bu tapaslar bana fazla keyif vermedi doğrusu.


Onu yeme bunu yeme peki ne yedin sen diyebilirsiniz.İşte bir öğünde tükettiğim ve yine beğenmediğim meşhur Paella ları.Bizim bulgur pilavımıza benziyor doğrusu =) Safran ile pişiriliyor ve asıl olarak deniz ürünlü  olanı tercih ediliyor.Aslında tavuklu, midyeli, sebzeli vs. olmak üzere bir çok çeşidi mevcut.Ben sebzeliye atladım hemen ama ııı yok bu meşhur lezzetlerini de sevemedim ben...
 
Benim gibi İspanyol mutfağını sevemeyenler için alternatif bir çok İtalyan restoranı var.Yaşasın pizza =) Yalnız yediğim pizzanın fotoğrafı bile yok çünkü saatlerce aç gezip of ya ne yiyeceğiz diye kirpiyle birbirimizi yedikten sonra pizzayı bulunca hemen indirivermişiz mideye =)
 
Bu arada atlamadan bir de kahvaltı öğünleri var.Açıkçası kahvaltı kültürlerinin zengin olduğunu söyleyemem.Otellerin çoğu kahvaltı vermiyor zaten siz dışarıda kahvaltı yapacak bir yer aramak zorunda kalıyorsunuz.Sonra aramak zorunda kaldığınızda otellerin neden kahvaltı vermediğini anlıyorsunuz =) İşte ilk kahvaltı maceramız.Yumurta bulmayı başarmışız....
 

Menümüzde kabaklı yumurta, zeytinyağlı domatesli ekmek, kruvasan ve sallama çay var.

İlerleyen günlerde pans adında bir sandviççi keşfettik ve sabahları ekmek arası sandviçlerle kahvaltı yaparaktan biraz rahatladık.
 

Ama yiyecekler konusunda güzel bir haberim var her taraf meyve marketlerle ve çeşit çeşit meyvelerle dolu.Bizim ara öğünlerde en büyük yardımcımız olmuştu meyve marketler.Karpuzu dilim halinde bile alabiliyorsunuz buralardan.

Şimdi İspanya'dan neler alalım kısmına gelirsek öncelikle alışveriş mekanınızın kesinlikle Barselona olmasını tavsiye ederim.Çeşit çeşit yelpazeler, o dans ederken kullandıkları meşhur şallar ve takılar dışında son bir alternatif çok güzel oyuncak bebekler var.Ha bir de benim gibi gittiği yerlerden değişik şaraplar edinmeyi alışkanlık edinmiş birisi iseniz o meşhur sangrialarından alabilirsiniz.Sangria meyveli bir şarap türü ve İspanyollar bunu sıkça tüketiyorlar.Ben merakımdan başka şaraplarda seçtim bir güzel.Tabi bunların tadına bebişimden dolayı bakmadım o yüzden pek de bir fikrim yok meşhur şaraplarının tadları ile ilgili.Şimdilik evde yıllanıyorlar =)


 
 
 

 
 
 
Genel olarak güzel ve kesinlikle insanların rahat yaşamaları için düzenlenmiş gelişmiş bir şehirdi Barselona.Beni burada en çok mutlu eden şey Gaudi'nin eserlerini yakından görmek ve kahvaltıda domuz eti olmayan sandviçleri bulmaktı.Kirpiyi ise sanırım yapı olarak Sagrada Familia mutlu ederken en huzurlu anlarını ise yeşilliklerin ortasında havuzun başında kimse tarafından rahatsız edilmeden uyuyunca yaşadı.
 
Başımıza gelen en garip olaysa İspanyollara yol tarif etmemizdi.Sanki kendi şehirlerini onlardan daha iyi biliyormuşuz gibi.Gerçi koskoca İstanbul'da bir sürü insanın arasından yol sormak için bir turisti seçmiş olan bana kaderin bir cilvesi olsa gerek bu =)  

8 yorum:

  1. ben geldim nasılsın canım.
    hayran hayran baktım hakikaten o tavanları görmek isterdim:)
    gez kuzum gez paylaş bizide gezdir.

    YanıtlaSil
  2. harika yerleri gezmek ne güzel ne mutluluk veriçidir eminim ,ben lokumları ve çiçekli balkonları pek sevdim canım harika paylaşım

    YanıtlaSil
  3. Anlatım ve resimler yine harika.Görmek istediğim bir ülke inşallah banada kısmet olur.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. 2 yıl önce ben de Barselonayı yazmıştım, belediye başkanı ile röportaj yapmıştık. Gaudi ne muhteşem bir mimarmış :)

    YanıtlaSil
  5. Bir kase lezzet, hoşgeldin =) Gezdikçe paylaşmaya devam...

    Kardelen Sezgin ben de rengarenk şekerlemelere bayılmıştım =)

    Mehtap Abla, teşekkür ederim...İnşallah sana gezmek bana da biraz oturup hobilerimle ilgilenmek kısmet olur =)

    A.O Bolat, evet çok merak ettiğim bir mimardı enteresan bir tarzı var.Özellikle üç boyutlu düşünme ve tasarım yeteneği beni çok etkiledi...

    YanıtlaSil
  6. Barcelona uzun zamandır gitmek istediğimiz bir yer bizim de... Fakat eşimle ikimizin normal hayatımızda bile bir çok yemeği beğenmeyişimiz orada aç kalmamıza sebep olur diye biraz tırsıyorum :) verdiğin ipuçları çok yararlı çok teşekkürler. harika bir post olmuş :)

    YanıtlaSil
  7. Efendim o meyvelerin olduğu yer Edirne Çarşı değil mi bize Barcelona diye yutturuyorsunuz :))

    YanıtlaSil
  8. Başakşehir Duvar Çıta Ustası
    17.Yüzyıldan beri var olan ve saray ve zengin malikanelerde kullanılan bir dekorasyon fikri olan duvar çıtalamasını daha uygun fiyata ve daha kolay yapmak amacıyla poliüretan çıta geliştirilmiştir. Son zamanlarda dekoratif fikirler arasında gözde bir yere sahip olan ve bu unvanı hakkeden poliüretan çıta oldukça sağlam bir üründür. duvar çıtalama, ahşap kapı çıtalama ve tavan çıtalama amacıyla popülerlik kazanmıştır. Başakşehir poliüretan çıta ustası olarak biz de evinizi saray gibi güzelleştirmek için hazırız.

    YanıtlaSil