Herle çorbası daha doğrusu Sivas herle çorbası bu hafta sonumuzun lezzetlerinden biriydi.Hafta sonu yapmaya karar verdiğimiz hamsi tavanın tadının tek başına çıkmayacağına karar verince hamsileri kaptığımız gibi annemlere gittik.Annem sıcacık bir herle çorbası pişirmişti.Karadeniz'e özgü hamsinin yanında Sivas'ın yöresel çorbası oldukça ilginç bir ikili oluşturdu doğrusu =)
Sanırım bir çok kişi bu çorbayı bilmiyor oysa ki annem bu çorbayı o kadar çok pişiriyor ki benim için klasik çorbalardan biridir çocukluğumdan beri herle çorbası.Açıkçası adının nereden geldiğini bilmiyorum fakat bu çorbanın özelliği tereyağı ve un kullanmaktan geliyor.Tereyağını sevmediğim için benim favori çorbalarımdan değildir fakat tereyağı ile ilgili probleminiz yoksa bu çorbayı eminim beğeneceksiniz.Babamın yıllardır annemin yaptığı çeşit çeşit çorbalar içinde ısrarlı bir şekilde bu çorbayı sevmesine güvenerekten böyle konuşabiliyorum bu arada =)
Malzemeler:
Sanırım bir çok kişi bu çorbayı bilmiyor oysa ki annem bu çorbayı o kadar çok pişiriyor ki benim için klasik çorbalardan biridir çocukluğumdan beri herle çorbası.Açıkçası adının nereden geldiğini bilmiyorum fakat bu çorbanın özelliği tereyağı ve un kullanmaktan geliyor.Tereyağını sevmediğim için benim favori çorbalarımdan değildir fakat tereyağı ile ilgili probleminiz yoksa bu çorbayı eminim beğeneceksiniz.Babamın yıllardır annemin yaptığı çeşit çeşit çorbalar içinde ısrarlı bir şekilde bu çorbayı sevmesine güvenerekten böyle konuşabiliyorum bu arada =)
Malzemeler:
- 1 çay bardağı yeşil mercimek
- 6,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 2-3 yemek kaşığı un
- 1 küçük kuru soğan
- 1 patates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- Pul biber
- Nane
- Tuz
Yapılışı: Yıkanan 1 çay bardağı yeşil mercimek ile 3 su bardağı soğuk su tencereye konulur ve kaynamaya bırakılır.Yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra mercimeğin kırmızı rengini bırakması için üzerine 2 su bardağı soğuk su eklenir ve çorba tekrar kaynamaya bırakılır.5 dakika daha kaynayan mercimeklerin üzerine 1 yemek kaşığı pirinç ve küp küp doğranan patatesler ilave edilir.Başka bir tarafta 1,5 su bardağı su 2-3 yemek kaşığı un ile iyice çırpılarak kaynayan çorbaya ilave edilir.Küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı ile ince ince doğranmış soğan kavrulur, üzerine salça, pul biber, nane ve tuz eklenerek bir iki defa karıştırılarak tavanın altı kapatılır.Hazırlanan sos kaynayan çorbaya ilave edilip çorba bu şekilde bir 5 dakika kadar daha pişirilir ve hazır olur.Amma karışık bir tarifmiş afiyet olsun =)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder