4 Nisan 2012 Çarşamba

ANNEMİN PUF BÖREĞİ

Hayatın yoğunluğundan elimdeki tarifleri yazamaz hale geldim.Çocukluğumun lezzetlerinden birisi olan bu böreğe hemen biraz vakit ayırıp yazıyorum.

Annemin puf böreği... Annemin puf böreği ününü oturduğu apartman ve civar apartmanlara kadar yaymıştır.Aslında malzemeler kızartmalık hamur tarifinden çok farklı değildir ama el lezzetinden midir bilinmez başkası aynı tarifle yapınca bunu aynı lezzet olmayabiliyor.O yüzden elinin lezzetine güvenen yapsın =)


Bizim annemle puf böreği sahnemiz evde klasiktir.Annem yaptığı hamuru bir yandan açıp hazırlarken ben de bir yandan tavanın başında annemin hazırladığı börekleri anında alıp kızartırım.O açar ben kızartırım.Gerçi şimdi bu sahnemizde bir kişi daha vardı.Annem açtı ben kızarttım eşim yedi =) Ben bu leziz böreklerin tadına bile bakmadım malum yaz yaklaşırken kilo almaya gerek yok...Sonuçta bütün çocukluğumu kaplamış olan bu böreğin lezzeti yeteri kadar yer etmiştir damağımda daha fazlasına gerek yok =) İşte annemin pufidik börekleri...


Malzemeler:

Hamur malzemeleri:
  • 2 kase un (Klasik yemek takımı kaselerinden)
  • 1 yumurta
  • Alabildiği kadar su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
İç malzemeleri:
  • 5 orta boy patetes
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz

Yapılışı: Önce iç malzemelerini hazırlayalım.Patateslerimizi haşlayıp ezelim ve küçük bir tavada ince doğranmış kuru soğanımızı kavuralım ve ezdiğimiz pateteslerin üzerine dökelim.Tuzumuzu ve az kırmızı biberimizi de ekleyerek patetesimizi iyice karıştırıp bir kenarda bekletelim.

Daha sonra bütün hamur malzemelerini bir kapta karışıtırıp suyu yavaş yavaş yedirerek kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturalım ve iyice yoğuralım.Hamurumuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparalım.Hafif unlanmış setimizin üzerinde parçaları oklava yardımıyla biraz açalım.Açtığımız hamurun bir köşesine iç malzememizden koyup hamurumuzu yarım ay şeklinde kapatalım ve hamurlarımızı tavada, kızgın bol yağda, orta ateşte önlü arkalı kızartalım.

6 yorum:

  1. Sevgili M1M Hanımcığım;

    Öncelikle geçmiş olsun. Şu an itibariyle sıhatiniz afiyettedir inşallah. Tarifinizi okudum ve çok beğendim. Anlamadığım bazı konular var. Beni aydınlatırsanız sevinirim.

    Bazı kadınlar ağır küpeler taktıkları için kulak memeleri sarkmakta ve höpür höpür lopur lpour olmaktadır. Kulak memesi kıvamını tutturmak bu açıdan zor gözükmektedir. Biz hangi kulağa göre kıvamımızı tutturacağız. Yeni doğmuş bebek kulağı kıvamı mı, 90'lık nine kulağı memesi kıvamı mı?

    Şekil olarak Ege bölgesinin çiğ böreklerine çok benzemektedir sizin börekleriniz. Acaba anneniz bu tarifi oralardan aparmış olabilir mi?

    Daha soracağım birçok saçma soru var. Sırası geldikçe yazacağım. Beni aydınlatırsanız sevinirim.

    İmza: Asabi Kirpi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Börekleri yerken hiç bu sorular aklına gelmeyen ama bloğumla uğraşmaya sıra geldi mi soru üzerine soru yağdıran eşim alıştım ben bunlara.Çiğ börek ile puf börek farklıdır.Bir dahaki sefere börekleri yerken bu soruları sorun da ben de sizi daha kolay aydınlatayım asabi kirpi bey =)

      Sil
  2. Merhaba çok tatlısınız allah mutluluğunuzu daim etsin.Geçmiş olsun umarım iyisinizdir.Puf böreği bizim evinde pazar günleri vazgeçilmezidir.Annenizin ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehtap Hanım.Evet şimdi gayet iyiyim harıl harıl proje çiziyorum hatta =)Dilekleriniz için çok teşekkür ederim.Sevgiler...

      Sil
  3. bir ara vakit ayırıp, kaloriyi de boşverip yapmak istiyorum bunu :) çok güzel görünüyorlar :)

    YanıtlaSil
  4. Bence de yapın ben bayılıyorum bu böreklere =)

    YanıtlaSil