9 Nisan 2012 Pazartesi

KİRPİMİN FIRINDA PATATESLİ ÇİPURASI

Güneşli mi güneşli ve güzel bir hafta sonunun arkasından yağmurlu mu yağmurlu bir İstanbul günü...Oysa tamam artık bahar geldi demiştik ve çok güzel bir hafta sonu geçirmiştik.Cumartesi günü çok sevdiğimiz iki arkadaşımız çok güzel bir düğünle evlendiler ve onlarda nihayet muratlarına erdiler.Pazar gününü de eşimle biz bize geçirdik ve bu sefer mutfakta bir kirpi vardı (Tabağın yanındaki kirpili peçetelerim bu yüzden akşam favorimdi) =)


Evet bizim kirpi girdi mutfağa ve sıvadı kolları bir güzel balık pişirdi.Fırında patatesli çipura...Ya da daha afilli bir isim koyayım "Kirpi'nin Fırında Patatesli ve Soğan Halkalı Çipurası" =) Hep böyle çekiştirip uzatıp entel dantel yapmazlar mı yemek isimlerini.Zannedersin tadı farklı oluyor böyle olunca.


Neyse daha fazla uzatmadan kirpimin fırında çipurasının tarifini vereyim.Biz  sağlıklı olması için fırında az yağ ile pişirdik balıklarımızı ve fırın poşeti kullandık.Balıklar fırında piştiği için sağlıklı olmasının yanında kızartmadaki gibi yanmadıkları için neredeyse hiç kokuda bırakmadılar mutfakta ayrıca fırın poşetinde piştikleri için tertemiz kalan fırın tepsisi de cabası tavsiye ederim =) İnşallah fırın poşetlerinin bir zararı yoktur...

Malzemeler:
  • 1 çipura için
  • 1 adet küçük boy patates
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • Üzerine sürecek kadar sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
Biz 2 adet çipura kullandığımız için malzemeleri 2 şer tane kullandık...


Yapılışı: Balıklarımızı temizletelim ve bir güzel yıkayalım.Balıklarımızın her iki yüzüne bıçak ile verev şekilde çizikler atalım.Sürme fırçası yardımı ile balıklarımızın iki yüzünü yağlayalım.Balıkların hem dış yüzeylerine hem de içine yeteri kadar tuz ve karabiber serpelim.

Soğanlarımızı ince halka şeklinde doğrayalım.Patateslerimizi de çok kalın olmayacak şekilde halka doğrayalım.Bir kapta soğan ve patateslerimizi tuz ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile harmanlayıp karıştıralım.

Fırın poşetimizi çok az unlayalım.Patates, soğan ve balığımızı poşete koyup ağzını kapatalım.Poşetimizin üzerine kürdan yardımı ile birkaç delik açalım.Hazırladığımız poşetimizi fırın tepsimizin içine oturtalım ve 180 derecede yaklaşık 45-50 dakika pişirelim.

Not: İki adet çipura bir fırın poşetinde rahatlıkla pişebiliyor...Ayrıca sevenler sarımsak da ekleyebilirler bu tarife...

4 yorum:

  1. Sevgili M1M Hanımcığım;

    Yazınıza "Balık Yemekleri" etiketini verdiğiniz için bir an balıkların yediği yemeklerden bahsediyorsunuz zannettim. Zamanında iki akvaryumu olmuş biri olarak hemen yazınızı okumaya koyuldum. Sonradan gördüm ki olay daha da farklı. Sizi daha fazla laf kalabalığı yapmadan saçma sorularımla başbaşa bırakmak istiyorum.

    Verev dediğiniz çizgiler kaç derece açıyla yapılmalıdır? Adet ve açı bilgisi rica ediyorum lütfen.

    Balığınızın adının çipura olduğundan emin misiniz? Kırk yıllık balıkçılar tezgahlarında çupra adıyla da balık satmaktadırlar. Onlar mı yanlış yazıyor yoksa çipura ile çupra ayrı balıklar mıdır?

    Beni aydınlatırsanız, çok memnun ve rahatlamış olacağım.

    İmza: Asabi Kirpi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balığı yapan kişi olarak bu soruları tekrar size yönlendiriyorum =)

      Sil
  2. Çok güzel bir tarif, ellerine sağlık bende böyle denicem bir daha :)

    YanıtlaSil