12 Mayıs 2012 Cumartesi

BURANO VE MURANO ADALARI_İtalya

İtalya'da beni en çok mutlu eden yer; Burano Adası...


İtalya gezisinin açılımlarına başlayalım artık.Herkesin aklının bir köşesinde yaşamayı hayal ettiği, şöyle bir evim olsa, şöyle insanlar olsa, şöyle bir çevresi olsa diye hayalinde tasvir ettiği bir yerler mutlaka vardır.İşte benim aklımdaki yeri Venedik'in civarındaki adalardan biri olan Burano Adası'nda çoktan oluşturmuşlar =)



 
Sakin kendi halinde insanları, kendisini dış mekandan soyutlamayan bir iç mekan yaşantısı, canlı rengarenk iki-üç katlı kanalın çevresindeki evleri ile kesinlikle hayran kaldım bu samimi adaya.Aslında genel olarak ada yaşantısını her zaman seven bir insan olmuşumdur ve ne kadar İstanbul'daki yaşantımı sevsemde bir yanım adada yaşayan insanları hep şanslı bulmuştur.Bozcaada'ya hayranlığımdan sonra Burano'da eklenince ada hayalim bir kez daha depreşmiş oldu.



Ama söylemeden geçmeyeyim Burano Adası öyle tarih falan için gidilecek bir yer değil, gezmek, keyifli bir gün geçirmek ve benim gibi biraz hayal dünyasında gezinmek için gidilebilecek bir yer.Venedik'ten bineceğiniz vaporettolar ile buraya 40 dk gibi bir sürede ulaşabilir ve bir saat gibi kısa bir sürede tüm adayı gezebilirsiniz.İşte vaporetto hatlarının saatlerine ve duraklarına buradan bakabilirsiniz.
http://www.actv.it/en

Venedik'te harcayacağınız vaktin büyük bölümünü burası gibi çevre adalara ayırsanız çok daha mantıklı bir iş yapmış olursunuz.Çünkü hem vıcık vıcık nemli havasıyla, hem de ciddi bir turist kalabalığı ile Venedik açıkçası çok yorucu idi biz adalarda ancak nefes aldık...  

Kirpi dikenlerini serinletiyor =)


Ondan fırsat bulunca da kuşlar...


 
Adanın en önemli özelliği her biri farklı canlı renklerde boyanmış az katlı evleri.Evlerin hemen hemen hepsinin camları panjurlu ve güneşlikle kapatılmış, ayrıca her kapıda mutlaka bir stor görebilirsiniz.Adanın geçim kaynağı turizm ve balıkçılık üzerine.En meşhur ürünü dantelleri... Teyzeler hemen hemen her ürünün dantelli versiyonunu yapmışlar.Şemsiyeler, elbiseler, örtüler ve hatta tuvalet kağıtlığı...Adanın dantelleri pek meşhur fakat el emeği burada oldukça pahalı.Zamanında benim için dantel yapmak isteyen anneme "yaa anneciğim lütfen yapma ben hayatta kullanmam onları vallahi boşa gider emeklerin" diye her dantel girişimini engellemiş olan ben buradaki teyzelerin dantellerine para verip de anneme ihanet etmedim tabiki =) Ama dantel meraklılarına tavsiye ederim...



Nedense fazla kalabalık değil dantel dükkanları =)












Biraz özele girdik ama kimin fikri Allah aşkına çamaşırları sokağın orta yerine asmak =)







 
Murano Adası...Bitirmeden yine civar adalardan biri olan cam ürünleri ile meşhur Murano adasından da biraz bahsetmek isterim.Murano Adası Burano'ya göre Venedik'e çok daha yakın bir ada yanılmıyorsam 10 dakika.Adalar arasında işleyen vaporettolar sıklıkla kalkmakta ve bir çok hattan oluşmakta.



Murano çok eski tarihlerden beri camın üretim yeri olmuş ve Venedik'in cam ustalarının toplandığı yer olmuş.Geçmişte cam işçiliği sırlarının başka yerlere taşınmaması için bu adaya başkalarının girmesine izin verilmediği gibi cam ustalarının da çıkışına izin verilmemiş.Tabi artık öyle bir şey yok hatta cam ustalarını izlemek için cam atölyelerine kadar girebiliyorsunuz.




Gayet sakin bir ada ve çok sayıda cam ürünleri satan dükkan mevcut.Cam ürünleri gerçekten çok güzel fiyatları da değişken.Özelikle bardak takımları pek güzel ve verilen fiyata değecek cinsten.




1 Eurocu =)




Bu arada son bir not ; iki adada da neler yiyebiliriz derseniz deniz ürünleri dışında çok fazla bir seçenek göremedim ben bunlar denenebilir bir de bir kaç tane kafe tarzı yerde aperatif şeyler bulabilirsiniz.Zaten keyifli ada çok da açlığı hatırlatmıyor doğrusu insana.Venedik'e giden ve ada kültürünü seven herkese bir de bu yakın adalara uğramalarını tavsiye ederim...

14 yorum:

  1. Uzun uzun fotoğraflara baktım :) bir masal şehri gibi, ne kadar güzel o evler, renkleri. Bayıldım inanın..

    YanıtlaSil
  2. Rengarenk evlerin arasında dere göl benzeri su insana huzur veren bir adaymış.
    Resimlere tekrar tekrar baktım.Ada hayranı olarak.Bir de büyük adayı çokk sevmiştim.En kısa zamanda büyük ada gezisi yapmak istiyorum.
    Bu adaya gidemesem de sayende gitmiş kadar oldum.
    Paylaşım için teşekkürler canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Tekrar tekrar resimlere baktım çok güzeller. Evlerin boyamalarına hayran oldum ne kadar canlı renkler ve ne kadar bize benziyorlar.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Aslı, evet her biri farklı renkli evler insanın içini açıyor...

    Sevalce Lezzetler, evet bizim adalarımız da çok güzel ama benim favorim Bozcaada =)Oraları biraz yansıtabilmişsem ne güzel...Sevgiler...

    Mehtap Hanım, evet renkler çok güzel, aslında evlerin rengarenk olması ile ilgili bir hikaye var ama doğruluğundan çok emin değilim.Okuduklarıma göre bu adanın balıkçılık yapan erkekleri geç saatlerde eve içkili dönüyorlarmış ve tip olarak hepsi birbirine benzeyen bu evlerin içinde çoğu zaman kendi evlerini bulmakta zorlanıp karıştırıyorlarmış.Adanın hanımları bu durumdan iyice sıkıntı duymaya başlayınca çareyi evlerini ve evinin önündeki sandallarını farklı bir renge boyamakta bulmuşlar.Sonuçta erkeklerde içkili akşamlarda evinin rengine göre doğru evi bulmuşlar =)

    YanıtlaSil
  5. Sevgili M1M Hanımcığım;

    Sizi esefle ve elimde ki efesle kınıyorum :) Susadım çeşmeye inmez olaydım. Burano'dan bir tas su içmez olaydım. Hemen ıslak kirpi diyip saf ve temiz duygularımı rencide ettiniz. Acil beni aydınlatmanızı rica ediyorum. Yoksa küsücem :(

    İmza: Kalbi Kırık Kirpi

    YanıtlaSil
  6. Asabi kirpi, hakikaten güldürdün yine beni yorum yapamıyorum =)

    YanıtlaSil
  7. Ne hoş bir hikaye çok teşekkür ederim.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Şimdi yorumlara bakınca rengarenk evlerin hikayesini okudum.
    Gerçekten çok ilginç ama çok yerinde bir kararmış:)
    Gelmişken tekrar bu güzel karelere bakayım:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM CANIM ÇOOOOOK HOŞŞŞŞŞ FOTOLAR
    ELLERİNE SAĞLIK GEZMİŞ GİBİ OLDUM
    GEL CANIM SEN ÇOOOOK YORULMUŞSUN BEN ÇAY İKRAM EDEYİM
    :))

    YanıtlaSil
  10. Evler renkli yapılarıyla insana mutluluk veriyorlar ve neşe katıyorlar. Henüz yurt dışına çıkmak nasip olmadı, görmek istediğim o kadar çok ülke var ki:)))
    Fotoğraflar ve paylaşım için teşekkürler.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Okuyan, aynen benim de çok gezmek istediğim ülke var.Umarım fırsat ve zaman yaratırız bunlar için ileride, sevgiler =)

    YanıtlaSil
  12. Ne hoş görüntüler bunlar.
    İnanın mini bir tatile çıkmış gibi hissettim kendimi:)
    Emeğinize,objektifinize sağlık.
    Cici haftalar diliyorum..

    YanıtlaSil
  13. Teşekkür ederim beğenmenize sevindim =) Size de iyi haftalar...

    YanıtlaSil
  14. bende italyaya gittim aşk çeşmesin de dilek dildim:) Bende bloğuma bekliyorum.

    Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil