10 Eylül 2012 Pazartesi

DOMATES KONSERVESİ

Uzun aralar vererek yazdığım tariflerime bu sefer sıcak sıcak bir yayınla devam etmek istedim.Domates mevsimi kapanmadan kirpi ile birlikte konservelerimizi nihayet yaptık ve geriye sizinle paylaşmak kaldı.İşte bizim konserve maceramız...
 
 
Eğer sebze hali yakınınızda ise domateslerinizi halden almanızı tavsiye ederek başlayabilirim sanırım.Pazar fiyatı ile karşılaştırdığımızda neredeyse yarı fiyatına alabilirsiniz domatesleri ve yine halden almayı düşünenlere bir tavsiye kirpi hale gidip domatesleri alıp eve döndüğünde daha sabah ezanı okunmamıştı =) Evet erkenden gidip gönlünüze göre domates seçebilirsiniz...Halde kasa ile satılıyor domatesler ve bizim aldığımız kasa 9-10 kilo civarındaydı.Sonuçta alınan 2 kasa yani 18-20 kilo civarı çanakkale domatesinden 12 kiloya yakın konserve çıkardık.

İşte lafı çok uzatmadan cumartesi günümüzün ürünleri ve domates konservemizin yapılış aşamaları...
 
Öncelikle ihtiyaca göre farklı gramajlarda ayarlanmış konserve kavanozlarımızı bir güzel yıkayıp kuruladık ve masamızın üzerine dizip hazır bir şekilde beklettik.

 
 
Ardından yıkayıp setimizin üzerine yığdığımız domateslerin kabuklarını bir güzel soyduk.Eğer domateslerinizin kabukları zor soyuluyorsa domateslerinizi önce sıcak suyun içinde bekletip daha sonra kolaylıkla soyabilirsiniz bizim bu aşamaya ihtiyacımız kalmadı.
 
Daha sonra kabuklarını soyduğumuz domateslerimizi küp küp doğradık.
 
 
 
Ve kaynatmak üzere tencerelerimize yerleştirdik.İnsanın böyle işler için büyük boy tenceresi olmayınca işte böyle parça parça yapmak zorunda kalıyor =) Olsun en azından domateslerin üç ayrı aşamasını gösterebilirim size bu fotoğraf ile...
 
En önde neredeyse olmuş domatesleri, onun arkasında daha kaynama aşamasının orta aşamalarında köpük üreten domatesleri ve onun yanında da daha yeni tencereye koyulmuş domatesleri görebilirsiniz.
 
Bu arada unutmadan domateslerinizi ocağa koyduğunuzda küçük bir tencereye de yeni alınmış kavanoz kapaklarınızı koyup kaynatmaya başlayabilirsiniz.Evet konservelerinizin tutması için bu aşama önemli hem kapaklar yeni olmalı hem de kaynayan suyun içinde olmalı.
 
Bu aşamadan sonra artık domateslerimizi alma zamanı.Üzgünüm ki size ne kadar kaynatmanız gerektiği konusunda dakika veremem.Çünkü bu tamamen domatesinizin cinsine ve suyuna bağlı.Sadece şunu söyleyebilirim domateslerin çok sulu kalmaması gerekiyor ama suyunu da tamamen çekmemesi gerekiyor...
 
En minik boy cezvemizi kullanarak hala kaynamakta olan domateslerimizden kaynar bir halde alıp kavanozlarımıza kaynar kaynar doldurmaya başladık.Kavanozun ağzına bulaşan domatesi hemen silip diğer tencereden de maşa ile aldığımız kaynar kapağı havlunun da yardımıyla kavanozlarımızın ağzına sıkıca kapattık ve mutfak setimizin üzerine hemen ters çevirdik.Bu aşamada önemli olan tenceremizin altını kesinlikle kapatmıyoruz domates bir yandan kaynamaya devam ediyor.Bir kavanozu doldurup hemen ağzını kapatıp ters çevirip sonra diğer kavanoza geçiyoruz.Yoksa konserveniz tutmaz benden uyarması =)Ters çevrilen kavanozları iki gün yerinden oynatmıyoruz.Eğer domatesler dışarı sızma yapmadıysa konserveniz tutmuş demektir.Artık onları oda sıcaklığında güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
 
 
 
Ha kendinize biraz daha iş çıkarmak mı istiyorsunuz.O zaman biraz da biber çıkarıp domateslerimizin bir kısmını menemenlik ayarlayabiliriz.Biz  tatlı biber kullandık bu işlem için.Önce biberlerimizin içini bir güzel temizleyip minik doğradık ve kalan doğranmış domateslerimizi de biberlerle birlikte kaynattık.
 
 
 
İşte sonuç...Yemeklik olarak kullanacağımız domatesler için 500 gr lık kavanozları kullandık.Menemen için ise 1 kg lık kavanozlarımızı tercih ettik.Çünkü bu kavanozları bir kez açtığınızda en fazla ertesi güne kadar tüketmeniz gerekli yoksa bozulurlar.O yüzden tek kullanımlık miktarınıza göre ihtiyaçlarınızı belirleyip kavanoz boylarınızı ayarlayabilirsiniz.
 
Aslında 1 kg lık menemenlik domateslerden 1 tane daha vardı ama burada yok çünkü biz onu hemen pişirip yedik.Bir bakalım değil mi nasıl olmuş =)
 
 
 
 
Not: Bu kadar bilmiş bilmiş anlattığıma bakmayın ben de kirpi de ilk defa yapıyoruz aslında bu konserve işini.En büyük şansımız konserveleri yapmadan önce abla ve anne tavsiyesi alıp bu işin inceliklerinin bilgilerini dinlemek ve eşimle birlikte kafa kafaya vererek öyle işe girişmekti.Sonuçta başardık konservelerimizde akan kaçan yok hepsi tuttu...

20 yorum:

  1. Sevgili M1M Hanımcığım;

    Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyorlar. Afiyetle yersiniz inşallah :)

    İmza: Asabi Kirpi

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Kirpi, teşekkür ederim.Yarısını sana gönderirim =)

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık tekrar dönüşüne sevindim... baya uğraştırıcı olmuş şimdilik benimkileri kayın validem yapıyor ama bloglardaki bu akımdan etkilenip birkaç sos hazırlayacağım sanırım...

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık yine çok güzel bir anlatım yine güzel görseller.Afiyet olsun.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. Günlüğüm gökçe, sağolasın... Bıraksam benimkinide anneler yapacak ama maksat öğrenmek olunca her şeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz ne yapalım =)

    Mehtap Abla, teşekkür ederim her zamanki gibi güzel görmüşsün yine yaptıklarımı =)

    YanıtlaSil
  6. hiç yapmakla ilgili bir düşüncem olmamıştı bu yazıyı okuyana kadar. keyifli olmuş:) ellerinize sağlık. afiyet şeker olsun:)
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. Asortik, teşekkür ederim, zahmetli bir maceraydı ama geçen kış tatsız domateslerden gına gelince karar verdik konserve olayına.Keyif kısmını kışın yapacağız artık =)Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. canım kışa senden gelip alıp lezzetli yemekler yapcam söz.

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık,afiyetle yemek nasip etsin yüce rabbim :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. ELLERİNİZE EMEKLERİNİZE SAĞLIK CANIM.
    HARİKA ANLATIMIN VE HARİKA GÖRÜNTÜLERİNLE SÜPER GÜZELLİKTELER.
    GÜLE GÜLE SAĞLIKLA TÜKETMENİZİ DİLİYOR SEVGİLERİMİ YOLLUYORUM:)

    YanıtlaSil
  11. Bir kase lezzet ve sevalce lezzetler çok teşekkür ederim.Sevgiler =)

    YanıtlaSil
  12. Wοndeгful article! This is thе kind of іnformatiοn
    that ѕhoulԁ be ѕhaгed аcrosѕ the net.
    Shame on Google foг nο lοngeг positіoning this put up higher!

    Ϲome on over аnd ԁiscuss with my website .
    Τhank you =)

    Feel freе to visіt my web-ѕite - russian based website

    YanıtlaSil
  13. I am extremelу impressed ωith your
    wгіting skillѕ as ωell as with the laуout on youг blog.
    Is thіs а paid theme or diԁ you modifу it
    уourself? Eіtheг way keеp up the nice quality wrіting,
    іt is гare to see a great blοg like this οne thesе ԁaуs.


    Take a looκ аt mу blog pοѕt: chatroulette

    YanıtlaSil
  14. What i do nοt undеrstοod is іn faсt how
    you are not really a lot more smaгtly-favored than you might be now.
    Yοu're very intelligent. You know thus significantly in the case of this matter, made me for my part believe it from numerous numerous angles. Its like men and women are not fascinated except it is something to do with Lady gaga! Your individual stuffs outstanding. At all times care for it up!

    Also visit my page ern㧲ungsplan Muskelaufbau

    YanıtlaSil
  15. An οutstanding shaге! I have ϳust forwarԁed this оnto a friend who has been ԁοing a littlе homework on this.

    Anԁ hе actuallу orderеd me bгeakfast due to the fact thаt I discovered it for
    him... lol. So lеt me rewoгd thiѕ....
    Thankѕ for the meal!! But yeah, thanx for spending the tіme
    to talk abοut this topic hеre on your website.


    Stop by my pаge :: Www.ichatroulette.net

    YanıtlaSil
  16. With haνin ѕο muсh content do you eѵeг
    run into any рroblеms of plаgoгism oг cоpугіght іnfringement?
    My site hаs a lot of exclusіѵе content ӏ've either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any ways to help protect against content from being ripped off? I'd геallу apρгеciatе it.



    My blоg :: cellulite

    YanıtlaSil
  17. You are so intегesting! Ӏ don't suppose I've reаd through а sіngle thing like thаt befoгe.
    Sо nice to discoveг somеbody with а few unique thoughts on thіs issue.

    Rеally.. manу thanks for stаrting thіѕ up.

    Thiѕ ωeb site is something that's needed on the web, someone with some originality!

    My weblog :: www.docspal.com/viewer?id=wbgnbbgk-2704562

    YanıtlaSil
  18. I useԁ to be able to find good іnfο from your content.


    Check out mу web page chatroulet

    YanıtlaSil
  19. It is the best time to make somе plans fοг the future and іt is time to bе
    haрpy. I hаѵe rеаԁ this poѕt and іf Ι
    cοulԁ I wіsh to suggest you some intеresting things oг аdvice.
    Maybе you сan write next aгticles гeferrіng
    to this article. ӏ desiгe to гead еvеn more things аbout it!


    my wеblog: relevant webѕite ()

    YanıtlaSil
  20. 25 kilo domates kaç kavonoz cikar

    YanıtlaSil