23 Kasım 2011 Çarşamba

BOHÇA BÖREĞİ

Yoğun geçen bir iş günü ve biraz sporun arkasından uzun süredir aklımda olan bohça böreğini yazmaya karar verdim.Bohça böreğini annemden öğrenmiştim, çok pratik olduğunu görünce misafirlerime de sık sık yapmaya başladım.Geçen gün ofisten yeni evlenen arkadaşım Aylin'in yavaş yavaş misafirleri gelmeye başlayınca o da çay keyfi için neler yapabileceğini düşünüyordu ve bana bohça böreğinin nasıl katlandığını sormuştu.Ben de en iyisi bir grafik hazırlayayım ve şekil üzerinden anlatayım dedim. 


Bu böreği ben patatesli yapmayı tercih ediyorum.Ama annem bu böreği kıyma ve patatesi karıştırarak yaptığında da çok güzel olduğunu gördük, ben şimdilik patatesli olana göre tarifini yazıyorum size.

Malzemeler:
  • 5 yufka
  • Su
  • Sıvı yağ
İçi için:
  • 6-7 tane orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Kekik
  • Karabiber
Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı
  • Susam
Yapılışı: Öncelikle içi hazırlayıp bir kenara soğumaya bırakalım.Bunun için patatesleri yıkayalım ve tencereye koyup haşlayalım.Haşlanan patatesleri soyalım ve ezip püre haline getirelim.Küçük bir tavada 2 yemek kaşığı sıvı yağı kızdıralım.İçine 1 yemek kaşığı salça ekleyelim.biraz tuz, kekik ve karabiber ekleyerek sosumuzun altını kapatalım.Daha sonra hazırladığımız sosu ezdiğimiz patateslerle iyice karıştıralım.Artık iç malzememiz hazır soğuması için bir kenara koyalım.


Şimdi yukarıda şekilde açıklamaya çalıştığım gibi önce yufkayı tamamen açık bir şekilde serelim.Açık şekildeki yufkanın üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı suyu gezdirip fırça yardımı ile yufkanın üst yüzeyinin tamamına yayalım.Sonra şekildeki gibi katlayarak kare hale getirelim.


Kare hale getirdiğimiz yufkayı 4 eşit kareye bölelim.Her bir karenin içine hazırladığımız içten biraz koyalım ve bohça şeklinde katlayalım.(Yani 1 yufkadan 4 adet bohça börek çıkacaktır).Tepsimizi biraz yağlayalım ya da yağlı kağıt sererek hazırlayalım.Hazırladığımız bohça böreğin katlama yeri altta kalacak şekilde tepsiye dizelim.Üzerine yumurta sarısı sürelim ve susamla süsleyip 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirelim.Benim en sevdiğim böreklerden biridir umarım siz de beğenirsiniz afiyet olsun.

6 yorum:

  1. ellerine sağlık güüül :)) hem bu nefis bohça böreklerini yapıp bize tattırdığın için hemde isteğim üzerine tarifi paylaştığın için çok çok teşekkürler :) Sayende ben misafirim geleceği zamanlarda başkaları gibi kara kara düşünmeyeceğim ne pişirsem diye açıcam siteni bakıcam bakıcam yapıcam ohh çok sevdim ben bu işi :) tariflerin devamını dört gözle bekliyoruzzz :))

    YanıtlaSil
  2. Afiyet olsun...Çay keyifleri için daha fazla tarif yazmaya çalışacağım.Yeni evliler için çaya gelen misafirlere tarifler, akşam yemeğine gelen misafirlere menüler gibi seçenekler de yazacağım en kısa sürede =)

    YanıtlaSil
  3. İkidir sayfanıza denk geliyorum, ben de akademisyenim bu arada mutfağa biraz meraklıyım... şu katlama olayını benim gibi kafası basmayanlar için çok güzel açıklamışsınız elinize sağlık teşekkür ederim! :)

    YanıtlaSil
  4. :D grafik anlatım, meslek hastalığı...
    Ben de bazen anlatmakta güçlük çekince ArchiCAD'e geçiyorum :)

    YanıtlaSil
  5. =) Meliha Hanım, Aynen öyle hatta not defterlerimde yazı kadar bir de krokiler var...Kesinlikle meslek hastalığı.Autocad ise baş tacım =)

    YanıtlaSil
  6. Electronickitty68, teşekkür ederim.Bu arada akademik hayata devam etmeyenlerdenim ben doktoraya kadar devam ettim.Arkamdan çok itelediler ama yok okul hayatını artık istemediğime karar verdim =)

    YanıtlaSil