Nihayet İstanbul'a beklenen kar geldi...Hayali dört mevsim yaz yaşamak olan ben bu soğukları çok sevmiyorum.O yüzden dışarıda iken yakalandığım kardan hemencecik kaçtım ve anneme geldik.Kar yağarken en sevdiğim şey, perdeleri sonuna kadar açmak, bir elimde sıcacık çayım karı içeriden izlemek, ben de böyle bir tipim işte :) Çamlıca'da saatlerdir lapa lapa kar yağıyor ve bütün çatıların üzeri kar ile kaplandı biz de bir güzel seyir keyfi yaptık ve bu soğuk günde çayımızın yanında annemin yaptığı bol emekli tahinli açma börek vardı.İşte tarifi...
Malzemeler:
Hamuru için:
- 1 kilo un
- 1 tatlı kaşığı yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiğince su
İçi için:
- 6-7 tane orta boy patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Pul biber
- Karabiber
- 250 gr (1 paket) margarin ya da tereyağı
- 250 gr tahin
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:Öncelikle bu böreği istediğimiz iç malzemesini kullanarak yapabiliriz.Biz patatesli iç hazırladık.Bunun için patateslerimizi haşlayalım, haşlanan patatesleri soyalım ve ezip püre haline getirelim.Küçük bir tavada 2 yemek kaşığı sıvı yağı kızdıralım.Üzerine pul biber ve karabiber ekleyerek sosumuzun altını kapatalım.Daha sonra hazırladığımız sosu ezdiğimiz patateslerle ve biraz tuz da ekleyerek iyice karıştıralım ve soğuması için bir kenara koyalım.
Şimdi hamurumuzu yapalım.Unun tamamını tuzu ve yaş mayamızı bir kaba koyalım.Üzerine yavaş yavaş su dökerek yoğuralım.Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar hamurumuza su yedirerek yoğuralım.Hamurumuz olduktan sonra 4 eşit parçaya bölelim.
Şimdi 1 paket yani 250 gr margarinimizi ya da tereyağımızı tavada eritelim.Eridikten sonra üzerine 250 gr tahin koyalım ve karıştırarak 1 dakika kaynatalım.Tavamızın altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
Dörde böldüğümüz hamurumuzun birinci parçasını hafif unlanmış setimize koyalım ve oklava yardımı ile yufka büyüklüğünde açalım.Daha sonra üzerine hazırladığımız tahinli karışımdan biraz dökelim ve hamurun üstüne tamamen yedirelim.Hamurumuzu rulo yaparak (aynı sigara böreğindeki gibi) katlayalım ve uzun bir şekil alan hamurumuzu aynı bir gül böreği gibi yuvarlak şekilde saralım.Diğer kalan üç parça hamurumuza da aynı işlemi uygulayalım ve hazırladığımız hamurlarımızı buzdolabına kaldıralım.Yarım saat dinlendirdikten sonra hamurumuzu dolaptan çıkaralım ve sarılı haldeki hamurlarımızdan birinci parçayı alalım hafifçe unlayarak tepsimizin büyüklüğünce açalım ve üzerine hazırladığımız içten koyalım.sonra ikinci parça hamurumuzu da aynı şekilde açarak içimizin üzerine yayalım ve tekrar iç koyalım şeklinde bir kat hamur bir kat iç şeklinde tepsimize hamurumuzu yerleştirelim.Sonuçta 4 kat hamurumuz 3 kat iç malzememiz olacaktır.Böreğimizin en üstüne de 1 yumurta ile karıştırdığımız 1 yemek kaşığı sıvı yağımızı sürüp susam ile süsleyelim.Böreğimizi 200 derecede üzeri iyice kızarana kadar pişirelim.Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder