18 Şubat 2012 Cumartesi

KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ

Ne hafta sonu mu gelmiş =) Şu bloğumdaki içinde hafta sonu geçen cümleleri tarasak bir sürü sonuç çıkardı herhalde.Ama yani kocaaaa hafta çalış çalış e geriye kalan kısacıcık hafta sonu doğal olarak pek bir değerli oluyor.Tamam hayalimizdeki mesleği yapıyoruz ama mesleğimizi seviyoruz diye hafta sonunun gelişine de sevinmeyelim mi yani =)


Eğer bu yazıyı bugün öğleden sonra okuyorsanız bilin ki siz şu an bu satırları okurken ben annem ve anneannemin birlikte yaptığı mantıları ya pişiriyor ya da götürüyor olacağım =) Ama öncesinde yine ve yeniden anneciğimin bir börek tarifi daha; kıymalı tepsi böreği.

Bildiğiniz kıymalı börekten en büyük farkı içini çiğden koyup yaptık, yani kıymalarımızı kavurmadık.İç malzemelerini çiğ olarak koyup böreği pişirdiğinizde böreğinizde biraz daha lahmacun tadı oluyor.Damak tadına uyanlara işte tarifimiz...

Malzemeler:

  • 5 adet yufka
İç malzemeleri:
  • 400 gr. kıyma
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1-2 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tutam maydanoz
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz
Harç malzemeleri:
  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
  • Çörek otu


Yapılışı: Öncelikle kuru soğanımızı, biberimizi ve maydanozumuzu küçük küçük doğrayıp bütün iç malzemelerimizi çiğden bir kapta karıştıralım.Daha sonra ayrı bir kapta harç malzemelerimizin tamamını karıştırıp hazırlayalım.
  
Önce tepsimizin üzerine bir yufkamızı tamamen açık bir şekilde yayalım.Daha sonra harç malzemelerini karıştırarak hazırladığımız sıvı karışımdan bir miktar yufkamızın üzerine döküp yayalım.Daha sonra ikinci yufkamızı buruşturarak ilk yufkanın üzerine yerleştirelim ve aynı şekilde sıvı harcımızdan üzerine yayalım.Aynı şeyi üçüncü yufkamıza da uygulayalım ve iç malzememizin tamamını bu yufkanın üzerine yayalım.Daha sonra dördüncü yufkamızı yine buruşturarak içimizin üzerine yerleştirelim ve sıvı harcımızdan dökelim aynı şeyi son katımıza da uygulayarak tepsinin kenarlarından sarkan ilk yufkanın kenarlarını tepsinin üzerine doğru kapatalım ve kalan sıvı harcımızın tamamını en üste tamamen yayalım.Üzerini çörek otu ile süsleyip 180 derecelik fırınımızda pişirelim.Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. M1M Hanımcığım günaydın;

    Aklıma takılan bir soruyu size sormak istiyorum. Börek için 1Lahmacun gibi1 oluyor demişsiniz. Benim bildiğim lahmacun yuvarlak olur. Ama sizin tepsiniz dikdörtgen. Ayrıca 180 derece fırın yarım daire şeklinde olur. Oysaki lahmacun 360 derecedir yani tam daire. Burada biraz konsept hatası yok mu sizcede? Beni aydınlatırsanız sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili kocacığım...Anladığım kadarı ile sadece akşamları bana takılmak yetmiyor sana diğer vakitlerde de benimle uğraşmadan edemiyorsun.Bu börekleri afiyetle yerken hiç de şekline ya da açılarına takılmamıştın oysa ki =)=)=) Bütün bu açıklamalarımdan sonra umarım yeteri kadar aydınlanmışsındır.

      Sil