9 Ocak 2012 Pazartesi

ET SOTE

Kırmızı etle çocukluğumdan beri bir küs bir barış yaşar gideriz.Çocukluğum genellikle kendisini yemeyi reddetmekle ailemin de ye çabalarıyla geçmiştir.Hatır için çiğ tavuk yenir derler ya ben pişmiş eti bile yiyemezdim hatır için.Çok sevdiğim rahmetli amcam her kurban bayramında "akıllım" hadi biraz ye diyerek en azından tadına bakmamı isterdi ama olmazdı yiyemezdim işte.Kurban bayramları benim için pek bir aç ve hüzünlü geçerdi.Kesilen o sevimli hayvanlar beni hüzünlendirir, sonra pişirilen eti ise yemediğimden aç kalırdım.En sonunda kırmızı eti sadece kıyma olarak yemeye başlamış, parça eti ise geçen kurban bayramına kadar değil çatalımda tabağımda bile görmemiştim.Kurban kesen kişinin kesilen etten mutlaka tatması gerekirmiş işte yıllardır yemeyi reddettiğim parça et yememe kuralını geçtiğimiz kurban bayramında bozmuş oldum =)


Eşimin kırmızı eti çok sevmesi ne kadar benimle tezatlık oluştursa da artık parça et yeme konusunda değişmem gerektiğini düşündürtmeye başladı bana ve yıllardır en sevdiklerimin hatırıyla yemediğim parça eti eşimin hatırı için yiyerek yıllardır oluşturduğum bu katı kuralı da bozmuş oldum.Afrika'da bir çok insanın aç olduğunu hatırladıkça bu yemek seçme huyumun ne kadar aptalca olduğunu anlıyor her seferinde kendime kızıyorum ve her geçen gün yemeyi reddettiğim yiyecekleri yemeye kendimi alıştırmaya çalışıyorum.

Malzemeler:
  • Yarım kilo kuşbaşı et
  • Yarım su bardağı sıcak su
  • 1 büyük kuru soğan
  • 2 orta boy domates
  • 2 adet sivri biber
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Kekik
  • Tuz



Yapılışı: Düdüklü tenceremizin içinde küçük doğradığımız soğanlarımızı yağda bir kaç defa çevirerek kavuralım ve hemen sarımsak, biber, ve etimizi de ekleyerek kavurma işine devam edelim.Birkaç dakika kavurduktan sonra üzerine kabuklarını soyarak küp küp doğradığımız domateslerimizi, yarım bardak suyumuzu, karabiber, kekik ve tuzumuzu ekleyerek düdüklü tenceremizin ağzını kapatalım ve et pişirme ayarına getirelim.Benim tencerem buhar çıkarmaya başladıktan 20 dakika sonra etleri pişirmişti, afiyet olsun. 

6 yorum:

  1. Gerçekten güzel gözüküyor. İştahım kabardı. Ellerinize sağlık. Eşiniz çok şanslı olmalı, böyle güzel yemekler yapan bir mimarı olduğu için :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, ona sormak lazım bir de :)

    YanıtlaSil
  3. Geçmişte yemedigimiz bir sürü şeyi, zaman içinde sevebiliyoruz :) ben öyleyim en azından :)

    Et sote nefis görünüyor ellerinize saglık..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Aslı...Hala yemediğim bir sürü şey olmakla birlikte ben de senin gibi insanların zamanla damak zevkinin ve yeme alışkanlıklarının değişebileceğine inanıyorum.Her şeyden biraz tatmak gerekiyor sanırım =)

    YanıtlaSil
  5. şuandan düdüklüde pişiyor..kokusu bı harıka lezzetide umarım kokusu kadar güzel olur...ellerınıze emegınıze sağlık gelısmelerı paylaşacağım:)

    YanıtlaSil
  6. Afiyet olsun =)Annemin etleri yumuşak pişirebilmek için uyguladığı klasik yöntemdir bu.Umarım güzel omuştur...

    YanıtlaSil