Evet nihayet bir hafta sonuna daha girdik.Tatilin de verdiği rahatlıkla güzel ve kalabalık bir cuma akşamı geçirmek için annemlerin yolunu tuttuk.Hep beraber anneannem ve dedişle de birlikte bir güzel hambal sefası yaptık.Biraz zararlı bir sefa bu çok sık yapılması tarafımdan tavsiye edilmez :) Patates, hamur ve tereyağı...Zararlı bir üçü bir arada :) Ama benim tereyağını sadece bu yemekte tüketebildiğimi düşünürsek lezzetini siz tahmin edin.Bir de hamarat bir Sivas kadını olan annemin elinden ise hambal tadına doyum olmaz.Zaten ben dışarıda mantı, hambal ve baklava çok fazla tüketmek istemiyorum çünkü anneminkinden daha güzel olmuyor :) (Nasıl bir böbürlenmedir bu!).
Evet hambal Sivas'ın yöresel yemeklerinden bir tanesidir.Bir çok kişi bu yemeği "hingel" ismi ile bilir fakat Sivas da en azından bizim bulunduğumuz yöresinde hambal diye adlandırılır.İçi patatesli bir çeşit mantıdır diyebiliriz aslında.Tarif annemden tabi ki ama yapımı biraz zahmetlidir.Daha önce mantı yapma deneyiminiz var ise bu yemeği de kolaylıkla yapabilirsiniz.Ayrıca mantı gibi ufak ufak sıkılan bir yemek olmadığından mantı kadar da zamanınızı almayacaktır.İşin püf noktası hamurun iyi yoğrulmasında ve hamurun sertliğindedir.Hem mantının hem hambalın hamuru biraz sert olmalıdır yani kulak memesi yumuşaklığını bu tarif için unutalım :) İşte tarifi...
Malzemeler:
Hamuru için:
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1kg un
- Yeteri kadar su
İçi için:
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
Üzeri için:
- Tereyağı
Yapılışı: Öncelikle içimizi hazırlayıp bir kenarda soğumaya bırakmalıyız.Bunun için patateslerimizi haşlayalım ve ezerek püre haline getirelim.Daha sonra orta boy bir tavada soğanlarımızı minik minik doğrayıp yağda pembeleşene kadar kavuralım.Soğanlar pembeleşince salçamızı, baharatlarımızı ve tuzumuzu ekleyelim ve bir kaç kere salçayı ezerek karıştıralım ve bu karışımı püre haline getirdiğimiz patateslerimizin üzerine dökelim.Homojen bir karışım elde edene kadar karışımı patateslere iyice yedirelim.Evet içimiz hazır onu bir kenarda soğumaya bırakalım.
Şimdi işin zor kısmı hamurumuzu yapalım.Bütün malzemeleri karıştırıp yoğurmamız gerekiyor fakat hamurumuzun kıvamını ekleyeceğimiz su ile ayarlayalım.Yani karışıma yavaş yavaş su ekleyerek bir yandan hamurunuzu yoğurarak kıvamına bakın.İstediğiniz sertliği yakalayana kadar suyu eklemeye devam edin.Suyu birden çok koyup da hamurunuzu cıvık kıvamda bırakmamalısınız. Hamurun iyice bütünleştiğine ve sert bir hamur olduğuna karar verdiğinizde hamurunuzu bir kaç parçaya bölüp üzerine temiz bir bez örtün. (Evet göz kararı miktarlar biraz can sıkıcıdır fakat işin ustası olmuş ev kadınları genelde göz kararı yaparlar bazı şeyleri.O yüzden su miktarı için ayrı bir çalışma yapıp tam olarak ne kadar su koyduğumuzu ileride yazacağım :).Çünkü ben de hiç hoşlanmam göz kararlarından...).
Şimdi öncelikle parçalardan bir tanesini alalım ve oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açalım.Daha sonra hamurdan parçalar koparmak için bir su bardağını ters çevirerek hamura bastırın ve çevirin.Su bardağınız ağzı kadar olan bu parça gibi hamurunuzun tamamından parçalar çıkartın.Her bir parçanın içine biraz patatesli içten koyun ve yarım ay şeklinde kapatarak uçlarına sıkıca bastırıp kapalı bir hamur elde edin.Bütün parçaları bu şekilde doldurduktan sonra aynı makarna haşlar gibi parçalarımızı kaynayan tuzlu suya atalım ve karıştıralım.Hamur parçalarımızı kaynar suya attığımızda suyun kaynaması duracaktır.Su yeniden kaynamaya başlayana kadar bekleyelim ve kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocağımızın altını kapatalım ve suyu süzelim, hambalımızı geniş bir fırın tepsisine dökelim.Hambalın üzeri için küçük bir tavada tereyağımızı iyice kızdıralım ve tepsideki hambalımızın üzerine bolca gezdirelim ve sıcaklığını kaybetmeden afiyetle yiyelim :)
Not: Bazıları hambalın üzerine aynı mantıda olduğu gibi sarımsaklı yoğurt gezdirip yemektedir fakat bizim için orijinal lezzet budur tercih sizin damak tadınıza kalmış...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder